SSM infoPress Forum

Servicii si tiparituri in domeniul securitatii si sanatatii in munca
 
AcasaAcasa  FAQFAQ  CautareCautare  MembriMembri  GrupuriGrupuri  InregistrareInregistrare  Conectare  

Distribuiți | 
 

 OFENSIVA GENERALA

In jos 
AutorMesaj
C.Bararu
Admin


Mesaje : 34
Data de înscriere : 19/05/2008

MesajSubiect: OFENSIVA GENERALA   Joi Iul 16, 2009 1:57 pm

Campanii de control ale Inspecției Muncii privind munca la negru și securitatea sănătatea în muncă derulate la nivel național în construcții și pe litoral finalizate cu amenzi în valoare totală de 2.581.600 de lei

Inspecția Muncii a derulat în perioada 6-10 iulie 2009 Campania Națională privind verificarea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă, precum și identificarea cazurilor de muncă fără forme legale în domeniul construcțiilor.
În cadrul Campaniei au fost controlați 1517 angajatori. S-au aplicat amenzi în valoare de 2.388.600 de lei.
În domeniul securității și sănătății în muncă au fost controlați la nivel național 1517 angajatori cu 63.213 angajați, ce aveau ca profil declarat activitatea de construcții. Dintre aceștia au fost sancționați contravențional 943, ceea ce reprezintă 38% din totalul firmelor. Cuantumul amenzilor a fost în valoare de 1.578.000 de lei. Pentru nerespectarea cerințelor de securitate și sănătate în muncă, inspectorii de muncă au aplicat 1351 sancțiuni contravenționale, din care 1076 avertismente și 275 amenzi. În situația în care s-a constatat că există un pericol iminent de accidentare, s-a dispus sistarea activității în 17 unități, la 95 locuri de muncă și a 339 echipamente de muncă.
Ponderea cea mai mare a deficiențelor constatate o au: nefolosirea echipamentului individual de protecție de către lucrători (17.27%); protejarea și utilizarea necorespunzătoare a platformelor de lucru, pasarelelor și scărilor schelelor (15.76%); lipsa măsurilor colective de prevenire a căderilor de la înălțime – balustradă, mână curentă, protecție suplimentară (18.18%); conceperea, construirea și întreținerea necorespunzătoare a schelelor (8.79%); lipsa controlării schelelor de către o persoană competentă (9,80%); utilizarea scărilor necorespunzătoare din punct de vedere al rezistenței și întreținerii lor (5.86%)
Inspectoratele teritoriale de muncă care au constatat cele mai multe deficiențe sunt: ALBA - 7%, ARGEȘ – 6%, GALAȚI, HUNEDOARA, SĂLAJ, VASLUI – 5%, BUZĂU, DOLJ, NEAMȚ, SIBIU, VÂLCEA - 4%.
În domeniul relațiilor de muncă au fost sancționați 530 de angajatori, adică 38,65% din numărul total de angajatori controlați. S-au aplicat amenzi de 810.600 de lei și s-au dispus 3.711 de măsuri. Au fost depistate 426 de persoane ce își desfășurau activitatea fără a avea încheiate contracte individuale de muncă.
Cele mai frecvente încălcări ale prevederilor legislației muncii au fost: primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, neacordarea concediilor de odihnă, nerespectarea duratei timpului de lucru și a prevederilor legale privind repausul săptămânal, nesemnarea de către salariați a documentelor justificative privind ridicarea drepturilor salariale.
În vederea normalizării condițiilor de lucru, a evitării accidentelor de muncă și a diminuării numărului persoanelor care muncesc la negru, Inspecția Muncii va continua controalele în construcții și în afara campaniilor tematice.
În data de 24 iunie 2009, Inspecția Muncii a început Campania de control privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea respectării prevederilor legale de securitate și sănătate în muncă de către operatorii economici care își desfășoară activitatea pe litoralul românesc în domeniul turismului, alimentației publice și comerțului.
Până la data de 12 iulie 2009 au fost controlați 119 angajatori care însumau 2.171 salariați. Au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 193.000 de lei. De asemenea, s-au înregistrat următoarele rezultate:
În domeniul securității și sănătății în muncă, pe litoral s-au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 136.000 de lei.
Au fost constatate 225 de abateri de la prevederile legale, pentru a căror remediere au fost dispuse 225 măsuri cu termene de realizare de cel mult două săptămâni. Pentru abaterile constatate au fost sancționați 79 angajatori aplicându-se 199 sancțiuni contravenționale, dintre care 148 avertismente verbale, 29 avertismente scrise și 22 amenzi.
Principalele deficiențe constatate au fost: instruirea necorespunzătoare a salariaților în domeniul securității și sănătății în muncă, neefectuarea unei supravegheri medicale adecvate, la angajare și periodic, pentru toți lucrătorii, nerealizarea de către angajator a evaluării riscurilor pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor, faptul că angajatorii nu au asigurat echipament individual de protecție pentru toți lucrătorii și nu controlează utilizarea acestuia, admițând prezența la lucru fără echipament.
Printre măsurile dispuse s-au regăsit: asigurarea de către angajator a unei instruiri suficiente și adecvate în domeniul securității și sănătății în muncă, asigurarea de către angajator a supravegherii stării de sănătate a lucrătorilor, acordarea de echipament de individual de protecție și utilizarea corectă a acestuia, asigurarea măsurilor privind prevenirea accidentelor prin electrocutare, asigurarea semnalizării de securitate și sănătate la locul de muncă, sistarea echipamentelor de muncă din cadrul punctelor termice până la efectuarea întreținerilor și reviziilor tehnice impuse de prescripțiile tehnice ISCIR și a obținerii avizului de funcționare valabil.
În domeniul relațiilor de muncă s-au dispus 271 de măsuri cu termene ferme de realizare și 24 de sancțiuni contravenționale. Au fost depistate 33 de persoane fără forme legale de angajare din care 3 minori.
Inspectorii de muncă au verificat cu ocazia controalelor pe litoral și măsurile dispuse în controale anterioare constatând că angajatorii au remediat toate deficiențele constatate.
Apreciem că printr-o activitate susținută de îndrumare și control a unităților, a urmăririi modului de realizare a măsurilor obligatorii dispuse în timpul campaniilor, angajatorii verificați vor remedia deficiențele constatate, ceea ce va conduce la normalizarea condițiilor de muncă, la diminuarea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare, precum și la îmbunătățirea activității de securitate și sănătate în muncă.
16 iulie 2009
INSPECTOR GENERAL DE STAT,

CONSTANTIN MICLĂU
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
 
OFENSIVA GENERALA
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
SSM infoPress Forum :: SSM infoPress :: Comunicate de presa Inspectia Muncii-
Mergi direct la: