SSM infoPress Forum

Servicii si tiparituri in domeniul securitatii si sanatatii in munca
 
AcasaAcasa  FAQFAQ  CautareCautare  MembriMembri  GrupuriGrupuri  InregistrareInregistrare  Conectare  

Distribuiți | 
 

 INSPECTIA MUNCII INFORMEAZAv

In jos 
AutorMesaj
CONSTANT
VizitatorMesajSubiect: INSPECTIA MUNCII INFORMEAZAv   Lun Feb 22, 2010 4:50 pm

Comunicat de presă de la INSPECTIA MUNCII

Finalizarea cercetării accidentului colectiv de muncă de la Oțelul Roșu
în urma căruia trei persoane au decedat – concluziile Inspecției Muncii

Inspecția Muncii a finalizat cercetarea accidentului de muncă colectiv petrecut în data de 24.08.2009. Evenimentul a avut loc în cadrul secției elaborare oțel aparținând de S.C. DUCTIL STEEL S.A. - Buzău, Punct de lucru Oțelu Roșu, județul Caraș Severin. Accidentul s-a petrecut la instalația de tratament secundar a oțelului LF, metalurgie în oală.
Trei lucrători care își desfășurau activitatea în zona acestei instalații și-au pierdut viața. Unul a decedat pe loc iar ceilalți doi au murit în zilele următoare la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara.
Pe baza cercetării la fața locului, a declarațiilor date de persoanele implicate, a actelor și documentelor puse la dispoziție de angajator și a expertizelor efectuate, s-a stabilit drept cauză a producerii evenimentului folosirea cocsului pentru carburare, necorespunzător din punct de vedere calitativ.
Cocsul utilizat la șarja de oțel a prezentat un conținut mare de materii volatile, de asemenea un conținut scăzut de carbon și unul mare de apă, fapt care a condus la formarea unei pungi de gaze (CO, CO2, H). Toate acestea au avut ca efect:
- o explozie urmată de o debordare a unei cantități mari de oțel lichid și zgură, din care o parte pe platforma instalației LF;
- ruperea celor 3 coloane de electrozi;
- degajarea instantanee a unui amestec de praf și gaze fierbinți.
Amestecul degajat în urma exploziei a dus la accidentarea celor trei lucrători.
Inspectorii de muncă au constatat că, S.C. DUCTIL STEEL S.A. – Buzău, Punct de lucru Oțelu Roșu nu a asigurat controlul calitativ al materialelor de adaos care sunt introduse în procesul de fabricație, recepția acestora efectuându-se cantitativ și în baza certificatelor de calitate emise de producător.
Alte cauze care au contribuit la producerea evenimentului, au fost:
- folosirea unei proceduri de lucru necorespunzătoare pentru carburarea oțelului prin introducerea cocsului necesar în oala de turnare, direct pe fundul acesteia, înainte de evacuarea oțelului din cuptorul de topire;
- S.C. DUCTIL STEEL S.A. – Buzău, Punct de lucru Oțelu Roșu nu a luat măsurile necesare pentru evaluarea riscurilor constatate la producerea unor incidente care au avut loc anterior producerii acestui eveniment. În cadrul secției Oțelăria electrică au mai avut loc o serie de incidente care au constat în: debordarea de oțel și zgură din oala de turnare; ruperi de electrozi și străpungerea capacului oalei de turnare.
Pentru abaterile constatate S.C. DUCTIL STEEL S.A. – Buzău, Punct de lucru Oțelu Roșu a fost sancționată contravențional cu amenzi în cuantum de 27.000 lei.
În plus, pentru aducera în conformitate a deficiențelor constatate, Inspecția Muncii a stabilit un număr de șase măsuri adecvate de natură organizatorică și tehnică, pentru prevenirea altor evenimente similare. Măsurile se referă la schimbarea tehnologiei, controlul materiilor prime înainte de intrarea lor în fabricație și refacerea instrucțiunilor pentru muncitori. Acestea nu au caracter limitativ. Angajatorului îi revine obligația să ia orice alte măsuri pe care le consideră necesare în vederea eliminării tuturor riscurilor de accidentare sau îmbolnăvire profesională.
22 februarie 2010
INSPECTOR GENERAL DE STAT,
Dantes Nicolae BRATU
Sus In jos
 
INSPECTIA MUNCII INFORMEAZAv
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
SSM infoPress Forum :: SSM infoPress :: Comunicate de presa Inspectia Muncii-
Mergi direct la: